ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ KÜRSÜ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ KÜRSÜ


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Antalya’daki yangının sessiz mağdurları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 90
Yaş : 37
Nerden : Trabzon
<fieldset><legend>Dikkat!</legend&g : KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ
Madalyalar : Antalya’daki yangının sessiz mağdurları 045fa87c0438520d6130000aa3ebf3cd
Points : 21
Kayıt tarihi : 02/10/08

Antalya’daki yangının sessiz mağdurları Empty
MesajKonu: Antalya’daki yangının sessiz mağdurları   Antalya’daki yangının sessiz mağdurları Icon_minitimeC.tesi Ekim 18, 2008 2:58 pm

Antalya’daki yangının sessiz mağdurları Fft5_m13

Manavgat ve Serik arasında çıkan büyük orman yangınının faturası netleşiyor. Yangında kuluçka dönemindeki kuşlarla yuvalardaki yavruların büyük zarar gördüğü anlaşıldı

ANTALYA - Manavgat ve Serik arasında çıkan büyük yangında kuluçka döneminde olan kuşların büyük zarar gördüğü ortaya çıktı. Prof. Dr. Ali Erdoğan, “Bölgeye üremek amacıyla gelen göçmen kuşların yavruları da yangından olumsuz etkilendi” dedi.

Akdeniz Üniversitesi AÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Erdoğan, Prof. Dr. Mehmet Öz ve araştırma görevlisi Hakan Karaardıç ile birlikte, 10 yıldır yangının meydana geldiği bölgede faunayı araştırıyor. A.Ü. tarafından yürütülen projeyi TÜBİTAK ve Dünya Bankası destekliyor.

Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre yanan bölge endemik formlar ve nesli tehlike altında olan türler açısından önemli üreme alanıydı. Örneğin sincapların topladığı tohum ve meyvelerin fazlasını toprağa gömerek ormanın gelişmesine büyük katkı sağladığını hatırlatan Prof. Dr. Erdoğan, yangında anadolu sincaplarının yanı sıra kaya sansarı, tilki, kirpi, tavşan ve porsuk gibi memelilerin olumsuz etkilendiğini söyledi. Bölgede tespit edilen 32 memeli türünden 11’inin nesli tehlike altında. Erdoğan, “Bölgede 164 kuş türü saptanmıştır, bunlardan 116’sının da neslinin tehlike altında olduğu tespit edilmiştir. 36 kuş türü böcekçil orman zararlılarıyla beslendiğinden yangından etkilenmiştir. Anadolu sıvacısı, baştankara, atmaca türleri, ağaçkakan, ötleğen türleri, çekirge kuşları, ardıç kuşları yoğun üreyen türler. Üremek için gelen göçmen kuşların yavruları da yangından olumsuz etkilendi” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Öz de bölgede 22 tür sürüngen tespit edildiğini, kısa sürede yer değiştirme güçleri olmayan kara kaplumbağası başta olmak üzere bukalemun, yılan ve diğer sürüngenlerin önemli bir kısmının yangından büyük zarar gördüğünü söyledi. Öz, “Bunlar doğa ve bitki türleriyle iç içe yaşayan canlılar. Bu birlikteliğin yangın sonrasında tekrar bir araya gelebilmesi uzun bir süreçte gerçekleşecektir” diye konuştu. 31 Temmuz’da Antalya’da Manavgat ve Serik arasında başlayan yangın, altı günde kontrol altına alınabilmişti. Yangında Orman Genel Müdürlüğü’ne göre 10 bin hektar, Türk-Orman Sen’e göre 17 bini ormanlık 22 bin hektar yandı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ktuorman.yetkinforum.com
 
Antalya’daki yangının sessiz mağdurları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ KÜRSÜ :: GENEL :: Köşe yazıları ve makaleler-
Buraya geçin:  
forum kurmak | Bilgi | Eğitim, öğretim | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar