ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ KÜRSÜ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ KÜRSÜ


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 AVRUPA LADİNİ ( Picea abies )

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 90
Yaş : 37
Nerden : Trabzon
<fieldset><legend>Dikkat!</legend&g : KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ
Madalyalar : AVRUPA LADİNİ ( Picea abies ) 045fa87c0438520d6130000aa3ebf3cd
Points : 21
Kayıt tarihi : 02/10/08

AVRUPA LADİNİ ( Picea abies ) Empty
MesajKonu: AVRUPA LADİNİ ( Picea abies )   AVRUPA LADİNİ ( Picea abies ) Icon_minitimePerş. Şub. 12, 2009 2:22 pm

avrupa'nın en önemli orman ağaçlarından biri olan bu ladin türü 40-50 metre boylarında, 2 metre çaplarında, bin yıl kadar yaşayabilen bir ağaçtır. kabuk genç yaşlarda açık kahverengi, yaşlılarda ise daha koyu renkte olup, küçük levhalar halinde çatlar ve dökülür. genç sürgünlerde açık kahverenginde, çıplak ya da hafif tüylüdür. tomurcuklar konik, uçları sivri ve reçinesizdir. İğne yaprak genç bireylerde ve gölgeli olan alt kesimlerde yatay, yani iki sıralı dizilmişlerdir. ancak, yaşlı bireylerin ışık alan sürgünlerinde ise fırça gibi yukarıya yönelmişlerdir. uçları sivri olup, 1-2 (ender 2,5) cm. uzunluğunda, koyu yeşil ve parlak, cilalı görünüştedir. ağaç üzerinde 5-7 yıl, soğuk iklimlerde ise daha fazla kalmaktadırlar.

erkek çiçekler önceleri çilek renginde, sonraları ise sarımsı renktedir. dişi çiçeklerde çoğunlukla tepe kesimlerinde bulunurlar. olgun kozalak 10-15 cm. boyunda olup, silindiriktir. kozalak pulları açık kahverengi, ince ve yassı, kenarları tam değil, dişlidir. tohum küçük, kahverengi ya da siyahtır. Çenek sayısı ise 5-10 kadardır.

nem istemi yüksek ısı istemi ise azdır. yaz kuraklığına ve zehirli gazlara karşı çok duyarlıdır. toprak ile mineral madde istemi fazla değildir. gölge ağacı olmakla birlikte, gölgeye göknar kadar dayanamaz. rüzgar ve kar kırması ve devirmelerinden zarar görür. ayrıca, böcek ve mantarlardan çok etkilenir. Önceleri yavaş, sonraları daha hızlı büyür. su sürgünü yapma özelliği vardır.

orta ve kuzey avrupa'nın önemli bir türüdür. geniş bir coğrafi yayılışı vardır. alp, jura ve karaorman'larda, ayrıca karpatlar'da yayılır. alp'lerde 2000 metre yükseltilere değin çıkarak, dikey orman sınırına ulaşmaktadır. ayrıca, 70. kuzey enlemine değin ulaşır ve kuzey kesimlerde pinus silvestris'le son orman sınırını oluşturmaktadır.

picea abies, kuzey rusya ve kuzey İskandinavya'da yerini picea obovata'ya bırakmaktadır. ayrıca, deniz iklimine sahip batı avrupa'da doğal olarak bulunmaz. Çoğunlukla kenar dağlarının egemen ağacıdır. geniş coğrafi yayılışına paralel olarak çok çeşitli formları ve yetişme yeri ırkları vardır. genellikle yüksek dağlarda yetişenler, düşük yükseltilerde yetişenlerden daha yavaş büyümekte, kısa iğne yapraklı ve kalın kabuklu olurlar. aynı özellikleri kuzey enlemlerde yetişenlerde de görülebilir. Çünkü bu kesimlerde vejetasyon süresi güney enlemlere göre çok daha kısadır. ayrıca, tüm bu özellikler kalıtsaldır ve dölden döle geçerler. ayrıca yeşil kozalaklı bireyler, kırmızı kozalaklı bireylere göre daha geç uyanmakta, çoğunlukla düşük yükseltilerde yetişmektedirler. yine yüksek dağlarda ve kuzey ülkelerdeki picea abies'ler sivri tepeli olurlar.

odunu ticaret dünyasında "beyaz odun" diye bilinmektedir. almanya'da kabuklarından tanen ve terebantin elde edilmesinde uzun süre kullanılmıştır. odunu hafif, kuvvetli ve dayanıklı olup, çeşitli amaçlarda, başta kağıt sanayinde, varil, fıçı, top ve tüfek kundakları yapımında ve çatı kaplamalarında, marangoz ve doğrama sanayinde, aynı zamanda son yıllarda ambalaj sandıkları yapımlarında kullanılmaktadır.
AVRUPA LADİNİ ( Picea abies ) Picea_12
AVRUPA LADİNİ ( Picea abies ) Picea_13
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ktuorman.yetkinforum.com
 
AVRUPA LADİNİ ( Picea abies )
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» SITKA LADİNİ ( Picea sitchensis)
» DOĞU LADİNI (Picea orientalis)
» ORTA AVRUPA GÖKNARI ( Abies alba )
» MAVİ LADİN ( Picea pungens )
» GÖKNAR (Abies sp. Mill.)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ KÜRSÜ :: GENEL :: GYMNOSPERMAE (Özellikleri. Resimleri)-
Buraya geçin:  
forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar